ZĀLIENA ROBOTS | Kas jāzina? Kādām priekšrocībām un trūkumiem vērts pievērst uzmanību?

Zāliena robots – automatizēta ierīce, kura paredzēta zāliena pļaušanai bez lielākas cilvēka palīdzības. Šīs viedās ierīces izmanto sensorus un karšu izveidošanas tehnoloģijas, kā arī var tikt ieprogrammēti pļaut noteiktā laikā vai pēc individuāli izveidota regulārā grafika. Roboti zāles pļāvēji gūst arvien lielāku popularitāti, jo ir ērti, efektīvi un ekoloģiski.

Tomēr rodas jautājums, kādas priekšrocības un trūkumus sevī slēpj šīs viedās ierīces? Kam pievērst uzmanību, izvēloties zāliena robotu? Cenšoties atbildēt uz šiem jautājumiem, nolēmām izdalīt robotu zāles pļāvēju priekšrocības un trūkumus.


Priekšrocības: 

  • Ērtums. Viena no galvenajām zāliena robota priekšrocībām – nodrošinātais komforts. Izmantojot robotu zāles pļāvēju iespējams izvēlēties vēlamo zāles pļaušanas augstumu, iestatīt noteiktu grafiku, pēc kura tas darbosies un pļaus, bet jums pašiem nevajadzēs neko darīt – tā ietaupīsiet laiku, kuru varēsiet veltīt citiem aktuāliem darbiem. 

  • Efektivitāte. Roboti zāles pļāvēji efektīvi izmanto enerģiju – ir uzlādējami akumulatori, kuri ar vienu uzlādi var darboties vairākas stundas. Tādā veidā zāliena roboti ietaupa ne tikai jūsu laiku, bet ar arī naudu elektrības rēķiniem. 

  • Ekoloģija. Zāliena robotiem nav nepieciešama degviela, vienīgā patērējamā enerģija – akumulatora enerģija. Salīdzinot ar benzīna zāles pļāvējiem, šīs viedās ierīces ir klusākas, neizdala kaitīgās emisijas, ir ļoti kompaktas. 

  • Drošība. Šajos viedajos zāles pļāvējos ierīkotas vairākas drošības funkcijas, piem., noteikšanas sensori, automātiskā izslēgšana bojājuma vai robota pacelšanas gadījumā.  

  • Tālvadība. Lielāko daļu robotu zāles pļāvēju var vadīt ar mobilo lietotni un balss komandām. Tāda vadība ir īpaši ērta, tāpēc ka visus zāles pļāvēja iestatījumus iespējams novērot un regulēt attālināti. 


Trūkumi: 

  • Cena. Izvēloties zāliena robotu, saskarsieties ar ne budžeta cenām, tāpēc pirms iegādes obligāti jāapsver zāles pļāvējam paredzētā summa. Salīdzinot zāliena robotus ar mehāniskajiem vai benzīna zāles pļāvējiem, roboti ir ievērojami dārgāki, taču nesalīdzināmi ērtāki. 

  • Zāliena apmēra un reljefa ierobežojumi. Zāliena roboti nereti var nebūt piemēroti liela izmēra zālieniem un sarežģītiem dārziem (tādiem, kuros ir daudz krāšņumkrūmu, koku, puķdobju ar šaurām caurbrauktuvēm), tāpat var nebūt piemēroti konkrētai zālei un reljefam. 

  • Apkope. Lai robots zāles pļāvējs darbotos nevainojami, to regulāri jākopj – jāuztur asmeņu asums, jātīra sensori, atbilstoši jāuzglabā ziemas sezonā 

  • Ierobežotas funkcijas. Izvēloties zāliena robotu, vajadzētu pievērst uzmanību tā funkcijām, tāpēc ka ne visi var darboties lietus laikā, darboties slīpumā u. c. Atsevišķiem lietotājiem tie būtu lieli trūkumi. 


Var būt divu veidu zāles pļāvēji: ar instalējami kabeli pļaušanas vides iezīmēšanai (piem., Husqvarna un Gardena) un ar GPS sistēmu (piem., Segway). Modelim, kuram nepieciešams kabelis, obligāti jāinstalē kontūras un gida kabelis, kurš nodrošinās zāles pļāvēja neiziešanu ārpus kontūras robežām. Zāles pļāvējam, kuram nav nepieciešams kabelis, jāuzstāda antena un jānodrošina labs GPS signāls. Runājot par trūkumiem, lai instalētu modeli ar kabeli, var nākties noņemt flīzes. Zāles pļāvējs ar GPS sistēmu šādā gadījumā būtu praktiskāks, taču, ja nav labs signāls, tas var kārtīgi nedarboties.

Kopumā, lai izvēlētos piemērotāko zāliena robotu, svarīgi rūpīgi izvērtēt dažādu modeļu un ražotāju funkcijas un iespējas. Tikai tā noteiksiet, kurš zāles pļāvējs vislabāk atbilst jūsu vajadzībām. Pirms lēmuma pieņemšanas jāpadomā par zāliena izmēru, reljefu, budžetu. Tāpat, izvēloties robotu, kas darbojas ar GPS sistēmu, jānosaka savienojuma stiprums zemes gabalā.

Citi ieraksti